SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAM AL-MURBARAK *** PUASA JANGAN TAK PUASA *** SEMOGA KITA MENDAPAT KELEBIHAN BULAN INI

Sunday, April 17, 2011

Pilihan, Kehendakan dan Masa DepanKali ini aku menulis memang tentang diri aku… sebenarnya mamad bukan suka dah tulis tentang diri sendiri.. ye la bukan menarik pon… tp mamad just nak kongsi situasi minggu lepas…


Kadang-kadang tu betul jugak kata orang tua, sejauh mana kita tak nak sesuatu benda, benda itu yang kita akan buat atau dapat..


Dahulu mamad sering kata ‘tak nak lah’, ‘tak mo la’ etc terhadap sesuatu perkara.. tetapi sekarang mamad rasa semua macam dah makan diri sendiri.. benda yang mamad tak nk itulah yang mamad akan buat seterusnya…


Mungkin mama mamad yang menyarankan mamad teruskan aje di tempat yang sama tanpa ambil masa untuk berehat.. (tempat itu adalah tempat yang terbaik tetapi banyak sangat politiknya.. ish..ish..ish) tapi mamad akur je… tak cuba mana la tahu(wlupun dah tengok org-org mencuba depan mata….)


Dari kejadian semua mamad belajar sesuatu.. mulut kita kata “NO”  tapi hati…?? Kata-kata dari orang yang kita sayang?? Semua unsur-unsur ini mebuat kita terfikir sejenak apa sebenarnya baik untuk kita dan bukan untuk orang lain..


Orang lain mampu bercakap.. dah adat orang melayu la kan..  kalau tak, Tak de la peribahasa ‘rumah siap pahat berbunyi’


Mungkin ada yang baca susun huruf-huruf kat atas ini dan tidak memahami apa isi sebenarnya.. mamad tak akan tulis sebenarnya.. this is my secret… hehehehehe.. hanya satu benda sahaja mamad nak kongsi dengan korang.. 


Masa depan atau angan-anganyang kita pilih tak semestinya kita perolehinya tetapi yang kita tak nak itulah sebenarnya untuk kita..
Adakah ianya pilihan terbaik??   
Aku mampu berserah sahaja…
semoga Allah memberi yang terbaik untuk semua hambaNya... 
AMIN...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...